• Na dvore z hmly a besu

          • Na dvore z hmly a besu

            Sarah J. Maasová

            Kategória: 12+

             

            Projekt: Rozčítané školy

            Autor: Sandra Feckaninová, 8.A

            Kategória: 12+

             

                        Na dvore z hmly a besu je pokračovanie predávanej série Na dvore z tŕňov a ruží od autorky Sarah J. Maas, ktorej žáner je fantasy svet. Konkrétne sa nachádzame vo férskej ríši. Ak si niekto myslí, že prvá časť série bola úžasná, tak si ešte neprečítal túto knihu. V porovnaní s touto je prvá časť na najmenšej úrovni. Kniha čitateľa hneď vtiahne do deja a bude ťažké ju prestať čítať. Tiež vám dokáže rozdrviť srdce na milión kúskov a po kapitole hneď zaceliť. Obsahuje veľa dejových zvratov. Námet si autorka zobrala z gréckej mytológie o Hádesovi a Persephone, na rozdiel od prvej, ktorej námetom bola Kráska a zviera.

              Hlavná postava - Feyre - prechádza ťažkým obdobím, autorka poukazuje na to, že ľudia sa bolesťou menia. Permanentne. Až samých seba nespoznávajú a to je v poriadku. Pretože za každým žiaľom je vyliečenie. Každý máme svoje jazvy, ktoré len tak nezmiznú, ale existujú ľudia, ktorí nám ich pomôžu zašiť. Tým človekom pre Feyre bol Rhys. Bez vyzradenia deja vieme len povedať, že vojna sa blíži tak isto, ako väčšie zlo, ktorému k zastaveniu môže byť ona kľúčom. Taktiež dokáže zničiť všetko, za čo doteraz bojovala. Musí urobiť všetko pre to, aby to zastavila. Ale iba ak sa pokúsi ovládnuť svoje novozískané schopnosti, vyliečiť svoju zlomenú dušu a rozhodnúť sa, ako si chce tvarovať svoju budúcnosť a budúcnosť sveta rozdeleného na dve časti.

                        Vidíme vývoj postáv a postavy, ktoré sme v prvej knihe milovali, teraz sa nám znenávidia. A naopak, si zamilujeme tie, ktoré sme neznášali. Prichádza úplná zmena prostredia, zmena vedľajších postáv a dozvedáme sa viac o nepriateľoch, ktorí boli len spomenutí v prvej knihe a ktorí sú ešte hrôzostrašnejší, než tí predchádzajúci.

              Autorka má vynikajúce opisné vlastnosti, ktoré pri vytváraní prostredia, ako je toto, veľmi pomáhajú. Mne osobne je týmto fiktívna férska ríša ešte bližšia k srdcu. Pri čítaní zabudnete na náš svet- svet ľudí. Tiež sa mi páčil rozvoj starých, ale aj nových postáv, kde sa dozvedáme o ich minulosti.

                        Konečný zvrat, ktorým priláka čitateľov prečítať si ďalší diel vás úplne zničí a nechá vás na neuzavretom konci. Dej potom pokračuje v ďalšej časti.

              Najkrajšie citáty z knihy sú:

            1. Ja som bola jeho a on môj, boli sme začiatkom, stredom aj koncom. Boli sme piesňou, ktorá znela od počiatku vekov, od prvého záblesku svetla vo vesmíre.
            2. ,,Na ľudí, ktorí sa pozerajú na hviezdy a niečo si želajú, Rhys."

            ,,Na hviezdy, ktoré počúvajú, a sny, čo sa môžu splniť."

            1. Mnoho zverstiev bolo vykonaných v mene vyššieho dobra.
            2. Každý deň som sa prehrýzala knihami- príbehmi o ľuďoch a miestach, o ktorých som nikdy nepočula. Asi iba vďaka nim som neprepadla čistému zúfalstvu.

            Najprv ma odradila hrúbka knihy, ale dej sa posúva rýchlo, žiadna scéna tam nie je zbytočná a nudná. Vidno, že autorka toho má veľa prečítaného, pretože po opakujúcom čítaní tam nájdete veľa skrytých referencií na iné príbehy z rôznych odvetví. Vrelo odporúčam fantasy milovníkom a taktiež odporúčam vydržať pri čítaní prvej knihy, aby ste sa dostali k tomuto majstrovskému dielu fantasy literatúry.

             

            https://www.pantarhei.sk/273290-na-dvore-z-hmly-a-besu-na-dvore-z-trnov-a-ruzi-2-sarah-j-maasova