• Na dvore z hmly a besu

          • Na dvore z hmly a besu

            Sarah J. Maasová

            Kategória: 12+

             

            Projekt: Rozčítané školy

            Autor: Sandra Feckaninová, 8.A

            Kategória: 12+

             

                        Na dvore z hmly a besu je pokračovanie predávanej série Na dvore z tŕňov a ruží od autorky Sarah J. Maas, ktorej žáner je fantasy svet. Konkrétne sa nachádzame vo férskej ríši. Ak si niekto myslí, že prvá časť série bola úžasná, tak si ešte neprečítal túto knihu. V porovnaní s touto je prvá časť na najmenšej úrovni. Kniha čitateľa hneď vtiahne do deja a bude ťažké ju prestať čítať. Tiež vám dokáže rozdrviť srdce na milión kúskov a po kapitole hneď zaceliť. Obsahuje veľa dejových zvratov. Námet si autorka zobrala z gréckej mytológie o Hádesovi a Persephone, na rozdiel od prvej, ktorej námetom bola Kráska a zviera.

              Hlavná postava - Feyre - prechádza ťažkým obdobím, autorka poukazuje na to, že ľudia sa bolesťou menia. Permanentne. Až samých seba nespoznávajú a to je v poriadku. Pretože za každým žiaľom je vyliečenie. Každý máme svoje jazvy, ktoré len tak nezmiznú, ale existujú ľudia, ktorí nám ich pomôžu zašiť. Tým človekom pre Feyre bol Rhys. Bez vyzradenia deja vieme len povedať, že vojna sa blíži tak isto, ako väčšie zlo, ktorému k zastaveniu môže byť ona kľúčom. Taktiež dokáže zničiť všetko, za čo doteraz bojovala. Musí urobiť všetko pre to, aby to zastavila. Ale iba ak sa pokúsi ovládnuť svoje novozískané schopnosti, vyliečiť svoju zlomenú dušu a rozhodnúť sa, ako si chce tvarovať svoju budúcnosť a budúcnosť sveta rozdeleného na dve časti.

                        Vidíme vývoj postáv a postavy, ktoré sme v prvej knihe milovali, teraz sa nám znenávidia. A naopak, si zamilujeme tie, ktoré sme neznášali. Prichádza úplná zmena prostredia, zmena vedľajších postáv a dozvedáme sa viac o nepriateľoch, ktorí boli len spomenutí v prvej knihe a ktorí sú ešte hrôzostrašnejší, než tí predchádzajúci.

              Autorka má vynikajúce opisné vlastnosti, ktoré pri vytváraní prostredia, ako je toto, veľmi pomáhajú. Mne osobne je týmto fiktívna férska ríša ešte bližšia k srdcu. Pri čítaní zabudnete na náš svet- svet ľudí. Tiež sa mi páčil rozvoj starých, ale aj nových postáv, kde sa dozvedáme o ich minulosti.

                        Konečný zvrat, ktorým priláka čitateľov prečítať si ďalší diel vás úplne zničí a nechá vás na neuzavretom konci. Dej potom pokračuje v ďalšej časti.

              Najkrajšie citáty z knihy sú:

            1. Ja som bola jeho a on môj, boli sme začiatkom, stredom aj koncom. Boli sme piesňou, ktorá znela od počiatku vekov, od prvého záblesku svetla vo vesmíre.
            2. ,,Na ľudí, ktorí sa pozerajú na hviezdy a niečo si želajú, Rhys."

            ,,Na hviezdy, ktoré počúvajú, a sny, čo sa môžu splniť."

            1. Mnoho zverstiev bolo vykonaných v mene vyššieho dobra.
            2. Každý deň som sa prehrýzala knihami- príbehmi o ľuďoch a miestach, o ktorých som nikdy nepočula. Asi iba vďaka nim som neprepadla čistému zúfalstvu.

            Najprv ma odradila hrúbka knihy, ale dej sa posúva rýchlo, žiadna scéna tam nie je zbytočná a nudná. Vidno, že autorka toho má veľa prečítaného, pretože po opakujúcom čítaní tam nájdete veľa skrytých referencií na iné príbehy z rôznych odvetví. Vrelo odporúčam fantasy milovníkom a taktiež odporúčam vydržať pri čítaní prvej knihy, aby ste sa dostali k tomuto majstrovskému dielu fantasy literatúry.

             

            https://www.pantarhei.sk/273290-na-dvore-z-hmly-a-besu-na-dvore-z-trnov-a-ruzi-2-sarah-j-maasova

          • Mirelka Pátračová rieši prípad 1 Ducha morského prasiatka

          • Mirelka Pátračová rieši prípad 1 Ducha morského prasiatka

            Kate Pankhurst

            Kategória: do 12 rokov

             

            Projekt: Rozčítané školy

            Autor: Karin Dragonová, 5.A

            Kategória: do 12 rokov

             

            Knihu o Mirelke Pátračovej napísala Kate Pankhurstová. Je to príbeh o malých „detektívkach“ a rozpráva ho Mirelka. Všetko sa odohráva vo fiktívnej obci Mláčkovce. V príbehu vystupujú postavy Pipa Holmesová, Violeta Máplová, pán a pani Pátračovi, pani Mrveničková a Plutvičková. Hlavná postava sa opisuje ako totálne úžasná detektívka, čo je možno aj trochu pravda. Veľmi ma hnevá Pipa Holmesová, je panovačná, čo je vlastnosť, ktorú nemám v láske. Bola som nadšená, že Mirelke a jej kamarátkam sa podaril vyriešiť prípad ducha morského prasiatka. Nepáčilo sa mi, že si pani Plutvičková rozbila okuliare, nedávno som mala rovnakú skúsenosť. Pri čítaní tejto knihy som mala veľmi dobrú náladu. Počas čítania mi napadli otázky typu: „Prečo má ten kocúr na sebe šupky od zemiakov?“ Ale najviac sa mi páčila hlavná myšlienka, že priateľstvom sa dá vyriešiť každá záhada. A dôkazom je aj ďalších 5 príbehov Mirelky Pátračovej, ktoré som tiež mimochodom čítala. Knihu by som určite odporúčala svojim rovesníčkam.

             

            https://www.pantarhei.sk/284925-mirelka-patracova-riesi-pripad-1-ducha-morskeho-kate-pankhurst

             

             

             

             

             

             

          • Denník odvážneho bojka - Snehová Bitka

          • Denník odvážneho bojka - Snehová Bitka

            Jeff Kinney

            Kategória: 12+

             

            Projekt: Rozčítané školy

            Autor: Samuel Marchevka, 7.A

            Kategória: 12+

             

            Túto knihu som si vybral preto, lebo je to pokračovanie série Denník odvážneho bojka. Hlavnou postavou je 12-ročný chlapec Greg Heffley. Začali snehové prázdniny a z ulíc sa stalo zimné bojisko. Príbeh je o tom, že keď nasneží, tak v Gregovej škole vyhlásia snehové prázdniny a z jeho ulice sa stane zimné bojisko. Decká súperia o územie, stavajú obrovské snehové pevnosti a bránia ich guľovačkou. Bojujú medzi sebou a z niektorých kamarátov sa dokonca stanú nepriatelia na život a na smrť. Greg Heffley a jeho najlepší kamarát Rowley Jefferson sa ocitnú uprostred guľovačky. Musia kľučkovať medzi hradiskami, zatiaľ čo sa celá ulica mení na blázinec. Keď sa sneh roztopí, vyjdú z guľovačky Greg s Rowleym ako hrdinovia. Kniha bola veľmi zábavná, zvratná, niekedy pochmúrna. Myšlienka knihy je, že deti by sa mali tešiť z toho, čo práve majú a tešiť sa, že sú deťmi a užívať si svoje detstvo. Túto knihu odporúčam všetkým rovesníkom, kamarátom a aj spolužiakom. Knihu ilustroval Američan Jeff Kinney a rovnako je aj jej autorom. Jeff Kinney taktiež napísal a aj ilustroval ďalšie výborné časti Denníka odvážneho bojka ako napríklad: Denník odvážneho bojka - Dolu vodou, Denník odvážneho bojka - Prázdniny pod psa. Všetky jeho diela môžem len a len odporučiť.

            https://www.pantarhei.sk/221102-dennik-odvazneho-bojka-13-snehova-bitka-jeff-kinney

          • Fablehaven

          • Kategória: 12+

            PROJEKT: Rozčítané školy

            Recenzia knihy: Brandon Mull: Fablehaven

            Autor: Rebeka Rusková, 7.B

            Kategória: 12+

            Fablehaven je čarovná kniha plná rôznych druhov zázračných bytostí, záhad, napätia a dobrodružstva. Vystupujú tu hrdinovia Kendra a Seth, ktorých som si veľmi obľúbila. Sú to súrodenci, ale každý z nich je iný. Kým Kendra je opatrná, poctivá a riadi sa heslom: ,,Trikrát meraj, raz strihaj,“ Seth rieši všetko rýchlo, najskôr koná, potom premýšľa (aj keď sa tvári, že je to naopak), no musela som mu to odpustiť, pretože má iba jedenásť rokov. Kvôli Sethovmu neopatrnému správaniu sa ocitnú v rôznych nebezpečných situáciách, ale aj vďaka tomu je táto kniha taká kúzelná. Počas čítania som stále verila, že to dobre dopadne a s napätím som listovala, čo sa bude diať na ďalšej strane. Prečítala som ju za pár dní a nemohla som sa dočkať, kedy si požičiam ďalšiu časť.  Sú v nej síce časti, kde je veľa opisov, ale bez nich by bol Čaroles iba lesom. Z tohto príbehu by sme si mohli vziať ponaučenie, že takisto ako premýšľať, je  tiež dôležité, aby sme boli odvážni a nevzdávali sa, aj keď sa ocitneme v takmer beznádejnej situácii. Vo vnútri knihy sú tiež krásne ilustrácie, na ktoré sa určite oplatí pozrieť a porozmýšľať o nich. U mňa sa táto kniha zaradila medzi tie najlepšie a jej čítanie som si užila, a preto by som ju vrelo odporučila všetkým, ktorí majú radi fantasy.

            https://www.pantarhei.sk/287238-fablehaven-caroles-2-vydanie-brandon-mull

          • Recenzia Roald Dahl – Čarodejnice

          • Kategória: do 12 rokov

            PROJEKT: Rozčítané školy

            Recenzia knihy – Roald Dahl – Čarodejnice

            Autor: Michal Török, 5.A

            Kategória: do 12 rokov

                 Pred dvomi rokmi som dostal na Vianoce veľmi pekný darček. Bola to kniha od Roalda Dahla Čarodejnice. Veľmi som sa darčeku potešil, pretože od Dahla som už prečítal knihy: Matilda, Billy a Minpinkovia.

                  Názov knihy ,,ČARODEJNICE” ma trochu vystrašil, lebo som nevedel, čo sa v príbehu bude diať. Aj keď autor povedal o svojej knihe, že držím v ruke pravdepodobne prvý detský horor, nebola to pravda.

            Bol to milý a napínavý príbeh o malom chlapcovi, ktorý chcel stráviť prázdniny so svojou babičkou, ale namiesto toho sa dosal do poriadne nepríjemnej až strašidelnej situácie, keď sa premenil na myš. Odhodlaný aj v myšacej podobe sa pustí do sledovania a pozorovania tajného stretnutia čarodejníc. Najprv musí zistiť ako čarodejnice vyzerajú. A čo zistil?

            NAOZAJSTNÉ ČARODEJNICE nemajú vlasy, sú holohlavé a nosia parochne. Na rukách nosia rukavičky, lebo nemajú nechty. V očiach sa im mení farba zreničiek a raz v nich vidieť oheň, inokedy mráz. Majú zvláštne nosy a nemajú prsty na nohách. Najstrašidelnejšie  a najzaujímavejšie sú modré sliny! Sú to démoni v ľudskej podobe.                                        Keď som si ich predstavil, tak mi prešli zimomriavky po tele. Ale nezľakol som sa a čítal ďalej. Obľúbil som si babičku, ktorá mala svojho vnuka rada, všetko mu vysvetľovala a pomáhala mu a plánovala ďalšie dobrodružstvá. Takto si predstavujem vzťah detí so svojimi starými rodičmi.                                     

            Počas čítania som sa zasmial, prežil scény, ktoré mi spôsobili stuhnutie krvi v žilách, ale aj napätie, ako sa všetko skončí. Čo by som odkázal čarodejniciam? Čarodejnice nikdy nevyhrajú nad detskou vynaliezavosťou a deti svojim zápalom pre vec dosiahnu svoje ciele.

                 Knihu Čarodejnice by som odporučil všetkým deťom aj dospelým. Má zaujímavý dej, postavy a ilustrácie. Preto odkazujem všetkým detským spisovateľom, aby sa inšpirovali Roaldom Dahlom a písali detské príbehy, ktoré deti zaujmú, rozosmejú a hlavne podporia v čítaní kníh.

            https://www.pantarhei.sk/6067-carodejnice-roald-dahl